Diyarbakır’dan Erdoğan’a yanıt

Diyarbakır’dan Erdoğan’a yanıt

AMED / Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki saldırıya uğraması ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a gelişini protesto etmek amacıyla Diyarbakır’da kepenkler açılmadı, kontaklar kapatıldı ve öğrenciler okula gitmeyerek boykot yaptı. Kentte yoğun güvenlik önlemleri alınırken Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Suriçi ilçelerinin bir çok noktasında eylemler yapıldı. Kentte eylemler sürüyor.
Emek Caddesi’nde ellerinde PKK bayrakları ve Öcalan posterleri bulunun yüzlerce genç İl Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Burada polis gaz bombası ve panzerlerden tazyikli su sıkarak gençleri dağıtmaya çalıştı. Bunu üzerine gençler taşlarla karşılık verdi. Çatışmalar burada sürerken, gençler çöp konteynırları ile refüjlerdeki taşlar ve lastikler yakılarak ateşlerden barikatlar oluşturuldu. Eylemcilere halk balkonlardan limon ve yüzlerine kapatmak için bez ve eşarp atmaları dikkat çekti. Bazı binalardan gençlere müdahale eden polisin üzerine çiçek saksıları atıldı.
 
Polisin gençleri dağıtamazken çatışmalar sürdü. Sık sık, “Biji serok Apo”, “Katil Erdoğan”, “Cana can kana kan seninleyiz Öcalan”, “Öcalan’a uzanan eller kırılsın”, “Öcalan” sloganları atıldı. 5 Nisan Mahallesi ile Sakarya ve Emek caddesine yayılan çatışmalarda polis panzerden su ve kırmızı boya ve gaz bombası ile kitleye müdahale ederken, kitle de taşlarla karşılık verdi. Polis tarafından sıkılan su ve kırmızı boya binaları kırmızıya bürüdü. Kırmızı boyalar balkon ve pencerelerden evlere kadar girdi. Olayları incelemek üzere DTP Bağlar İlçe binasına doğru gitmekte olan DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ve DTP PM üyesi Fethi Gümüş ve DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay durdurularak, çatışmalar olduğu gerekçesiyle Bağlar’a bulundukları güzergahtan gitmelerine izin verilmedi. Emek Caddesi, İskanevleri, Kuruçeşme, Gürsel, Cezaevi üst köşe ile Kayapınar bölgesinde yer yer çatışmalar sürüyor.
 
SINIFLAR ATEŞE VERİLDİ
 
Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinden dolayı olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, Erdoğan’ın ziyaret edeceği DÜ’deki fakültelerde sınıflar yakıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a İmralı’da yapılan saldırıyı kınayan gençler, üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi’nin camlarını kırdı. Fakültenin Anfi-2’sini yakan gençler, “Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız” pankartı astı. Eğitim ve Mimarlık fakültelerindeki sınıfların da ateşe verildiği öğrenildi.
 
Diyarbakır’da öğlen saatleri ile birlikte kentin tüm mahallerde ateşler yakılarak barikatlar kuruldu. Suriçi Mahallesi’nde DTP İlçe binası önünde toplanan binlerce kişi Melikahmet Caddesi’ne doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sloganlar atılırken, cadde lastikler yakılarak barikatlar kuruldu. Polis gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Polisin müdahalesine taşlarla karşılık verildi. Müdahale sonucu 2 kişi gözaltına alınırken, gazdan dolayı özellikle yaşlılar fenalaştı. Ancak polisin sert müdahalesine rağmen kitle dağılmayarak çatışmayı sürdürdü. Çatışmalar Suriçi’ne yayılırken, polisin tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahalesi sürüyor. Bazı sokaklarda yapılan çatışmalarda polis tabancaları ile grupların olduğu yöne doğru ateş açtı. Eylemler Mardinkapı, Ali Paşa, Melikahmet, Ziya Gökalp, Xançepek Mahalleleri’nde sürüyor. Eylemciler bulundukları yerde barikatlar kurarken, refüjlerin taşları sökülerek panzerlere atıldı. Olaylar sürüyor…
 
YENİŞEHİR’DE EYLEM
 
Yenişehir İlçesi’ne bağlı Şehitlik ve Ben u Sen semtlerinde bir araya gelen gruplar caddeleri barikatlarla trafiğe kapattı. Sık sık Öcalan lehine slogan atılırken, Erdoğan’a öfke yağdı. Polis müdahale ederken, sokak aralarında lastiklerle ateşler yakan gruplara polis müdahale etti. Gruplar ise molotofkokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Özellikle evde kalıp eylemlere katılmayan yaşlılar balkon ve pencerelere çıkarak eylemcilere alkış ve sloganlarla destek verdi. Urfakapı semtinde ise ateşler yakılarak barikatlar kuruldu. Cadde trafiğe bir süre kapatılırken, polisin müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmalar sokaklarda sürüyor.
 
YÜRÜYÜŞE SALDIRI
 
DTP Kayapınar İlçe binası önünde Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’a gelmesini protesto etmek için yüzlerce kişi parti binasında biraraya geldi. Parti binası etrafında yoğun güvenlik önlemi alan polisler, panzer ve akrep tipi araçlarla parti binasını abluka altına aldı. AKP Diyarbakır İl binası önünde güvenlik kordonu oluşturulurken, çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi. DTP İlçe binası önünde yürüyüşe geçmek isteyen kitleye polis sık sık dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Polisin müdahale hazırlığı yaptığı sırada, kitle “Biji serok Apo”, “Öcalan”, “Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız” ve “Katil Erdoğan” sloganları eşliğinde sokaklarda barikat oluşturmaya başladı. Bunun üzerine polis gaz bombaları ile kitleye müdahale etti. Müdahale sonucu kitle ile polis arasında çatışma yaşandı. Yaşanan çatışmada Sur Dershanesi’nin camları kırıldı. Çatışmalar sokak aralarına yayılırken, Dicle Kent Caddesi’nden AKP’ye yürümek isteyen bir gruba polis ikinci kez müdahale etti. Çatışmalar devam ederken, sivil polisler DTP Kayapınar İlçe binasını abluka altına aldı. Polislerin ilçe binasını basmak istemesi üzerine arbede yaşandı.
 
Kentte askeri ve polis helikopterleri uçuş yaparak, Emniyet Müdürlüğü’ne anlık bilgi ulaştırırken, özellikle mahalleler de yaşlı kadınların gaz bombasına maruz kalan gençlere limon dağıtmaları dikkat çekti. Polisler, kamu kurum ve kuruluşları
 
Batman, Siirt, Elazığ ve Mardin illerinden Diyarbakır’a giriş noktalarına ek kontrol noktaları kurulurken polis ve jandarma kimlik kontrolü yaparak, bütün valiz ve çantaları arıyor. Silvan İlçesi’nden Diyarbakır’a gelmek isteyenler kent girişinde durdurularak Diyarbakır’a girişleri engellendi. Uzun kuyruklar oluştu. AKP Diyarbakır İl binası önünde polis güvenlik kordonu oluştururken yüzlerce polis bina ve çevresinde konumlandı. Hava yolu ile Diyarbakır’a gelecek olan Başbakan Erdoğan’ın Dicle Üniversitesi’ne gitmek için kullanacağı geçiş güzergahında polisler adeta etten duvar ördü. Polis kepenkleri açtırmak için esnafa tehditler savurdu.
 
ANF NEWS AGENCY

Yorum bırakın